Press "Enter" to skip to content

Vikingerne var mere end dygtige skibsbyggere og barbariske krigere. De var først og fremmest bønder, håndværkere og handelsmænd. Deres handelsrejser strakte sig langt, til mødet med andre kulturer og folkeslag. Med sig tilbage bragte vikingerne den inspiration og nytænkning, der skulle få en stor indflydelse på videreudviklingen af samfundet, frem til det vi kender i dag

Rejsen over land foregik til fods, med heste, okser, vogne og slæder. Vi ved, at der var langt mellem handelsbyerne, så der var lange vandringer ofte i dagevis for at komme til markeder, hvor man kunne sælge sine varer, etablere handelsforbindelser, udveksle viden, og indkøbe nye varer fra andre egne, og fra det store udland.

De rejsende handelsmænd

Vi ved at vikingerne ikke blot rejste ud i verden over havet for at sælge deres varer og købe råvarer og eksotiske luksusprodukter. I Danmark var der flere handelsbyer og centralpladser, hvor udlændinge og vikinger valfartede til for at handle og bytte deres varer og ydelser. Nogle af de største handelsbyer var blandt andre Hedeby og Ribe, og fund derfra giver os et godt indblik i, hvad der blev handlet og hvordan livet i handelsbyerne kunne have set ud.

For at komme til byer som Hedeby kunne man sejle med skib, eller rejse over land. Landrejsen som handelsmand var ikke ufarlig, og fra fjernereliggende egne måtte de handlende rejse i dagevis med heste, vogne og pakdyr for at få sine varer frem.

Her på siden vil du inden længe kunne læse mere om vikingernes handel og mest populære handelsvarer.


Ribe i vikingetiden, model

De rejsende håndværkere

Det var ikke kun færdige varer og produkter vikingerne rejse og handlede med. Fra Handelspladser og – byer fra vikingetid viser fund, at der også var håndværksproduktion. Fund af halvfærdige produkter, rester af esser, støbeforme til bronzestøbning, halvfærdige træarbejder, kamme, smykker mv. viser os at håndværkerne også kunne sælge deres ydelser for at tjene til dagen og vejen.

Her på siden kan du snart læse meget mere, om de rejsende håndværkere, deres værktøj og hvordan de transporterede det.


En esse til rejsebrug

Bonden på rejse

En meget stor andel af befolkningen i vikingetiden var bønder. Ud over at skulle forsyne familien med mad igennem hele året, samle ind til vinterforråd og konservere råvarerne, skulle der måske bringes forsyninger til kongens fæstningsanlæg, og der kunne handles med de overskydende varer, på markeder og i byerne. Sådan kunne bonden bytte sig frem til varer han ikke selv kunne producere.

Her på siden kan du snart læse mere om bonden og de produkter vi ved blev fragtet og handlet med på markedspladserne.