Press "Enter" to skip to content

Heste i vikingetiden

I vikingetiden brugte man primært hestene som ride- og trækdyr. Hestene var højt værdsatte, og flere heste beskrives ved navn i myter og Sagaer. Hestene SkinFaxi og Rim Faxi trak solen og månen hen over himlen, og den store alfader Odins hest Sleipnir, kendes af mange som gudehesten med de 8 ben.

I den jordiske virkelighed var det ikke enhver forundt at eje. Heste var dyre, og ikke så udbredte som i dag. I rige grave fra vikingetiden findes stormænd og ind imellem også kvinder, begravet med deres heste, og rigt udsmykket heste- og rideudstyr.

Fra fund af knogler og genetiske studier kan vi få et billede af, hvordan hestene så ud i Skandinavien i vikingetid. Billedmateriale fra udsmykninger, billedsten og vævede tapeter må nok anses for værende svært at drage konklusioner ud fra, grundet den kunstneriske frihed. Muligt kan man dog sige, at disse billeder giver os et indblik i, hvordan hesten i vikingetiden blev anvendt, og hvordan vikingerne anså deres heste.

Læs mere om heste i vikingetid, genetik, størrelser og typer HER

 

Heste i projekt Vikinger på Rejse

En del af kriteriet for hestene i projektet er, at de skal vise diversiteten af hestetyper der har været i Vikingetid. Efter at have studeret emnet, genetik, billedsten og tapeter, læst myter og sagaer, samt for at tilgodese det behov vi har for heste i projektet, besluttede jeg mig for at vælge hestemateriale ud fra følgende kriterier:

  1. Der skal repræsenteres mindst to typer af heste, som har været i vikingetiden.
  2. Hestene skal kunne repræsentere brugen af heste i vikingetid, som ride-, pak- og trækdyr.
  3. Hestene skal være rolige, sunde og have en mentalitet der gør dem anvendlige i historisk formidling.
  4. Hestene skal have en andel af gener, der kan tilbageføres til vikingetid eller længere tilbage.
  5. Hestene skal have et vikingetids ”autentisk” udseende og størrelse, være robuste og nøjsomme.

 

I 2018 valgte jeg at medbringe 4 heste

Sunna, Asp og Mellem: 3 ponyer af racen ”Heck” der som konikken er en rekonstruktion af den nu uddøde vildhest Tarpanen. Med deres genetiske ophav fra flere hesteracer (blandet andet Prezwalskij, engelske ponyer og via islandske heste)kan de føres tilbage til før vikingetid. Hestene var utrænede ved projektets start, men har igennem træning ila 5 mdr opnået at kunne anvendes som træk- og pakdyr. De tre heste er udlånt til projektet, af Sagnlandet Lejre.

 

Sokke
6 års hingst af racen Welsh Cob, hvis gener kan føres tilbage til de engelske og keltiske ponyer. Hingsten er 152 cm i stang, og er gennem de sidste 3 år trænet som ridehest, træk- og pakhest.

I projekt vikinger på rejse skal hestene trække vikingevogn, slæde og træstammer og bære en paksadel med oppakning for os.

 

Træningen af hestene

Til formidlingsbrug skal hestene være trænet til at arbejde og hvile under alle tænkelige forhold. Især er larm fra publikum, hunde, blafrende telte, bannere, kampshows, spotlight, blits, ild osv noget som kan virke skræmmende på heste, der fra naturen er flugtdyr. Derfor bruges der foruden træning i at ride eller trække vogn, utrolig meget tid med langsomt og roligt at øve og vænne hestene til de miljømæssige påvirkninger de kommer til at møde. Det er yderst vigtigt at hestene føler sig trygge og tilpasse, når vi har dem med os ud i de skiftende miljøer. Heste er vanedyr og kan let stresse over ændringer i deres hverdag. Gennem årelang træning fra små af kan de dog lære at abstrahere fra ændringer, når blot der er forhold som forbliver det samme, som for eksempel at den person de er knyttet til er hos dem, og at rutinerne omkring pasning og pålægning af udstyr mv er det samme uanset om man er ude eller hjemme.

Du kan følge miljø-, ride- og køretræningen af hestene på facebooksiden Vikinger på Rejse.