Press "Enter" to skip to content

Om projekt Vikinger på Rejse

Vikinger på Rejse er et formidlingsprojekt, hvor vi viser og genskaber vore forfædres landrejse og landtransport. De to første rejser foretages i sommeren 2018 hvor en gruppe vikinger med hestetrukken rekonstrueret vikingevogn, autentisk udstyr, fragtslæde og pakdyr tager publikum med på handelsrejse fra marked til marked. Samtidigt er projektet en nytænkning i muligheden for at koble den eksperimentelle arkæologi og den levende historiske formidling af livet i Vikingetiden.

Vikingerne var mere end dygtige skibsbyggere og barbariske krigere. De var først og fremmest bønder, håndværkere og handelsmænd. Deres handelsrejser strakte sig langt, til mødet med andre kulturer og folkeslag. Med sig tilbage bragte vikingerne den inspiration og nytænkning, der skulle få en stor indflydelse på videreudviklingen af samfundet, frem til det vi kender i dag.

Rejsen over land foregik til fods, med heste, okser, vogne og slæder. Vi ved, at der var langt mellem handelsbyerne, så der var lange vandringer ofte i dagevis for at komme til markeder, hvor man kunne sælge sine varer, etablere handelsforbindelser, udveksle viden, og indkøbe nye varer fra andre egne, og fra det store udland.

I dag kender mange udelukkende til vikingetiden igennem bøger, museer, vikingecentre og markeder. Vikinger på Rejse tager os med udenfor centrene og markedspladserne, graver bogstaveligt talt arkæologien ud af museumsmontrerne, rekonstruerer fundene og undersøger sammen med fagfolk, deltagere og publikum, hvordan tingene blev konstrueret og brugt.

På de første 2 rejser undersøger Vikinger på Rejse en række praktiske spørgsmål, som hidtil har været nærmest ubelyste i den historiske formidling: Hvordan transporterede vikingerne deres varer på handelsrejserne, og hvor meget kunne de have med sig? Hvordan fungerede vikingernes vogne og fragtslæder i praksis? Hvad kunne man leve af undervejs og hvordan boede man under rejsen og på markedspladserne? Hvad kunne håndværkerne, smedene, bronzestøberne mv. overhovedet medbringe for at sælge deres ydelser under markedsforhold?

Projekt Vikinger på Rejse er grundlagt og ledet af Maria Nørgaard, der til dagligt er dyrlæge, hestetræner, viking og multihåndværker. I projekt Vikinger på Rejse har hun under rådgivning af fagfolk og med støtte fra museer og sponsorer rekonstrueret transportmidler efter fund fra vikingetid, og samlet nogle af landets dygtigste vikingetidsformidlere og -håndværkere, der sammen skal foretage første rejser i sommeren 2018.


Marias tanker bag projektet

Ideen om Projekt Vikinger på Rejse opstod for et par år tilbage, hvor jeg for alvor begyndte at studere vikingetidens håndværk, landbrug og brug af heste. Og selvom der længe har været markeder, heste, vogne og viden om vikingetidens broer og veje, er det aldrig rigtig blevet koblet sammen, og ingen kan fortælle særlig meget om, hvordan transporten over land har foregået. Derfor satte jeg mig for at undersøge det, og så skulle det selvfølgelig også afprøves. Jeg synes jo at historien og arkæologien skal bruges i øjenhøjde. Publikum såvel som vikinger skal ikke bare være passive statister i deres egen kulturarv. De skal med ud og opleve den, smage maden, se hestene arbejde, høre vognen knirke og mærke varmen fra bålet på lejrpladsen.

Jeg synes det er vigtigt at vise, at vores samfund ikke kun bygger på voldsomme landvindinger og krigsførelse, men på samhandel, nytænkning og udveksling af viden mellem mange kulturer. Historien er en del af os alle, og en vigtig del af vores kulturarv er, at se hele billedet af den periode af vores historie der har opnået så utrolig stor popularitet gennem de seneste år.

Mit ønske er at vise, at mennesker drevet af lysten til at udforske historien, også kan søsætte sådanne projekter og vi kan hjælpe hinanden i vidensdeling og samarbejde på tværs af faglighed og indgangsvinkel. Jeg håber således at projektet kan vise en nytænkning indenfor koblingen af videnskab og historieformidling og dermed højne kvalitet og kvantitet af begge dele på samme tid. Jeg mener der generelt skal meget mere fokus på samarbejdet mellem frivillige og forskere, og at det skal være nemmere for forskerne at få midler til at udføre deres projekter, også sammen med de frivillige, der udgør en kæmpe ressource i viden og praktiske evner. Med projekter som Vikinger på Rejse kan vi jo skabe et koblingspunkt for dette samarbejde. Vi kan drage ud og hente publikum med ind i den levende historie og samtidigt give formidlere og forskere en autentisk ramme til at afprøve teorierne i. Projektet er mobilt og dynamisk, og kan uafhængigt af tid og sted bringe historien til live der, hvor den rent faktisk er sket!

Det er en enorm glæde, at projektet allerede har fået så utrolig stor positiv respons. Vi har brug for al den støtte vi kan få, så Vikinger på Rejse kan komme rigtig godt fra start og være med til at samle de kræfter der skal til, for at føre forhistorien med ud i fremtiden. Deltagerne og jeg glæder os utrolig meget til sammen med alle de der vil være med, at tage de første skridt ud på denne fantastiske historiske rejse.

– Maria