Press "Enter" to skip to content

Rejse 1

Jylland
27. juni til 8. juli 2018

Vikinger på Rejse ankommer på Fyrkat lørdag 30. juni.
Du kan besøge os på Fyrkat hele ugen i åbningstiden samt på Fyrkats Vikingemarked 7.-8. juli.
I ugens løb på Fyrkat kan man opleve og deltage i vikingerne forberedelser til den kommende rejse. Under markedet kan man rejse sammen med vikingerne og hjælpe med at fragte varer fra vikingegården og op til Vikingeborgen hvor markedet afholdes.

Programmet for vores aktiviteter kan blandt andet ses på Facebooksiden Vikinger på Rejse og opdateres løbende!

Sjælland
11. juli til 22. juli 2018

Vikinger på Rejse vandrer fra Roskilde Vikingeskibsmuseum til Trelleborg ved Slagelse.

Du kan møde os her:
11. juli
Vikingeskibsmuseet Roskilde kl. ca. 10-11.
Sagnlandet Lejre kl. ca. 15-17.

12. juli
Sagnlandet Lejre kl. 10-11.

16. juli
Ankomst til Trelleborg Vikingemarked kl. ca. 12.

Vikinger på Rejse er herefter på Trelleborg Vikingemarked og viser i løbet af dagene både brugen af hestene i vikingetiden samt livet i lejren under markedsforhold. Her viser de rejsende vikinger deres håndværk og fortæller om livet på rejse i vikingetiden.

Programmet for vores aktiviteter kan bla det andet ses på Facebooksiden Vikinger på Rejse og opdateres løbende.

Vil du gå med os

Vil du komme og gå med os? Vi har opsamlingssted det sidste stykke før vi når Fyrkat. Det ville være os en stor glæde hvis du/I har lyst at komme ud og gå det sidste stykke med os frem til Fyrkat gården. Opsamlingsstedet er i Hørby Skoleby med afgang kl. 13.00 og turen er på ca. 5 km. Vi regner med at ankomme til Fyrkat gården ca. kl. 14-14.30.

 

Om første rejse

Den første rejse er der, hvor vi tester vores udstyr, telte, sko, vogne osv. på vej mod Fyrkat. Alt vores udstyr er så vidt det er muligt helt kopieret eller inspireret fra fund fra vikingetiden, og mange af tingene bliver måske afprøvet ”for real” for første gang.

Det bliver en rigtig hyggetur, men måske også den mest spændende, da vi trods prøvekørsler og småture forinden, ikke ved hvad udfordringer vi kan møde. Den daglige march er ca. 15 km, med frokostpause lagt ind halvvejs på strækket.

Vi medbringer selv alt det vi skal bruge, undtaget vand, hø og brænde. Vi antager, at man i vikingetiden ville have søgt at slå lejr på steder, hvor der var drikkevand, adgang til brændsel og græs til hestene. Med os medbringer vi den type madvarer som man kunne have haft i vikingetiden: røget/konserveret kød, gryn/korn tørret kolonial såsom bønner, linser, nogle rodfrugter, tørret frugt, tørt holdbart brød, ost, honning og smør. Al mad tilberedes over bål på autentisk vis. Vi medbringer også al telt- og soveudstyr, foruden værktøj og personlige ejendele. Man kan således ikke medbringe mere, end vogn og heste kan laste, eller man kan bære på ryggen selv.

Dagsrytmen på rejsen

En typisk dag på rejsen, vil starte tidligt på morgenen. Hestepasserne skal op og fodre og vande hestene, og de der står for den fælles morgenmad skal tænde bål og blande ingredienser til en morgengrød, bestående af gryn, nødder og bær. Efter fælles morgenmad, pakkes telte og kogeudstyr sammen og lastes på vognen, og hestene tages fra, klargøres og seles op, mens hegnet tages ned og pakkes på vognen.

Så er vi klar til afgang. Første stræk er ca. 8 km, der foregår i det tempo i skridtgang, som hestene sætter. Ved frokostpausen får heste og mennesker et hvil, mens frokostholdet pakker maden ud. Menuen er måske pølse, ost, fladbrød og noget tørret frugt den dag. Efter en times pause går vi videre, det sidste stræk på 7-8 km, til næste lejrplads. Her etableres igen mobilhegn til hestene, foder og vand. Teltene sættes op, tørven graves af og bålet startes, og aftensmadsholdet går i gang med maden. Menuen kunne være en gryderet med rodfrugter og røget kød, og som tilbehør hele kogte byg eller linser, krydret med vikingetidens krydderier. Der laves dej og steges fladbrød til næste dags frokost og måske der er lidt fedt til overs til fedtlamperne.

En eftermiddagssnack i form af honningristede nødder, eller andet sødt kan nydes før maden, og håndværkerne gør måske klar til aftenens værk. Efter aftensmaden er der håndværk og hygge om bålet. Vikingerne underholdte sig så vidt vi ved med historiefortællinger, måske med sang, lidt sødt øl og musik? Hyggeligt bliver det i hvert fald, mens natten falder på. De små fedtlamper tændes, måske trækkes en varm sten fra bålet med ind i teltet. De små uldtelte er lette at varme op, og man går til ro på sine soveskind så man kan være frisk til næste dag.